Hédi és Hugó rajzpályázat szeged
Hédi és Hugó rajzpályázat szeged Hédi és Hugó rajzpályázat szeged

Hédi és Hugó SZEGEDI RAJZPÁLYÁZATA 🖍️

Örülnétek, ha a gyermeketek rajza szerepelne egy mesekönyvben? Szeretitek Szegedet? Akkor ez a felhívás pont Nektek szól!

Idén jelenik meg Szeged városát bemutató mesekönyvünk, melynek főszereplői Hédi és Hugó. A kalandvágyó testvérpár naplóiban szereplő képeket szeretnénk, ha valóban gyermekek rajzolnák meg.

Meseíró: Papp Melinda. Illusztrátor: Kontra-Fritz Lilla.
A könyv végén található naplórészletek illusztrátorai: a gyerekek.

Két korosztályban lehet az alkotásokkal nevezni:

 • 🔸Óvodás és
 • 🔸Kisiskolás (1-3. osztály) korcsoportban.

Szeretettel várjuk a következő felhívás alapján elkészült műveket:

Válasszatok ki egy szegedi helyszínt az alábbiak közül és készítsetek egy rajzot vagy festményt, ami ezt a nevezetes szegedi épületet, helyszínt ábrázolja. Az egyik napló az ovis Hugó élményeit mutatja be, a másik napló pedig a kisiskolás Hédi emlékeit idézi fel. Ha a gyerekek szeretnék, akkor a testvérpárt is rárajzolhatják a képre, akár saját elképzeléseik szerint, akár a felhívás képéből inspirálódva.

Az alkotásokra vonatkozóan technikai megkötés nincs. Akik szegediek, akár el is sétálhatnak az egyes helyszínekre inspirálódni. Akik pedig messzebb élnek, azok számára javasoljuk, hogy az egyes helyszínek, események neveit beírva a keresőbe, segítő képekkel támogassák a gyermekeket az alkotásban. Mi is szeretnénk egy kicsit segíteni a felkészülésben, ezért a helyszínek, események neveire kattintva találtok néhány fotót, melyeket ötletszerzésre is fel tudtok használni. )

Választható témák:

 1. Szegedi napsugaras ház
 2. Szegedi Dóm, Dóm tér
 3. Móra Ferenc Múzeum (Ha valaki beltéri képet rajzolna, akkor a Móra Rengeteg és a Folyónk és földje című kiállítást javasoljuk, hiszen Hédi és Hugó is ezekkel ismerkedik meg a történetben.)
 4. Szegedi Vadaspark
 5. Alsóvárosi Ferences Templom és/vagy a szegedi Nándorfehérvári Emléknapok valamely hagyományőrző eseménye

✉️ Az alkotások scannelt változatát vagy a rajzokról készült jó minőségű fotót e-mailben kérjük elküldeni az alábbi e-mail címre: hedieshugoszegeden@gmail.com .
Egy gyermek több témában is küldhet pályamunkát, de a levélben mindenképp tüntessétek fel, hogy ovis vagy kisiskolás kategóriában indul a gyermek, és hogy melyik témát választotta. A díjnyertes alkotásokat később postai úton is el kell juttatni a szervezőkhöz. Erről e-mailben küldünk külön értesítést.

Az e-mail tárgyában a következőnek kell szerepelnie: “Rajzpályázat”. Továbbá az e-mailben kérjük feltüntetni:

 • a kapcsolattartó felnőtt nevét,
 • az alkotó nevét, korát,
 • hogy mely városból küldte el az alkotását és
 • a címét is arra az esetre, ha a díjátadón nem tudna részt venni és postázni kellene a nyereményt.

A képek elküldésével hozzájárultok, hogy az alkotásokat bemutassuk a Hédi és Hugó a napfény városában című könyvben, a Dácska valamint a Hédi és Hugó a napfény városában social média felületein és weboldalán a gyermek nevének, életkorának és városának feltüntetésével. Minden nevezett alkotás felkerül a Hédi és Hugó a napfény városában Facebook oldalra, ugyanis a képek közönségszavazáson is részt vesznek. (A képek interneten és könyvben történő publikálását követően az alkotó és annak felnőtt hozzátartozója semmilyen anyagi vagy jogi igényt nem fogalmazhat meg a szervezők felé.) .

Minden kategóriából és témából a tervek szerint 1-1 alkotás bekerül a könyvbe, így 10 gyermekrajz kap majd helyet a Hédi és Hugó kalandjait bemutató kötetben. Ovis és kisiskolás kategóriában is kiosztunk 1-1 különdíjat a közönségszavazáson legtöbb szavazatot elért rajzok alkotóinak. Ezen alkotások nem kerülnek be a könyvbe, de az alkotó jutalomban részesül.

Beküldési határidő: 2024. április 28. MEGHOSSZABBÍTVA Új határidő: május 5, éjfél.

A közönségszavazást május 11-én éjfélkor zárjuk.

Ünnepeljük együtt ezzel a temérdek gyerekrajzzal Szeged értékeit!

Eredményhirdetés: 2024. május 12. a Hédi és Hugó Facebook oldalon.
Díjátadó: A mesekönyv szegedi könyvbemutatóján (ennek időpontjáról később kapnak a nyertesek tájékoztatást)

A díjnyertes képek bekerülnek a könyvbe a gyermek nevének, életkorának és városának feltüntetésével, valamint ezekből az alkotásokból tervezetten egy kisebb kiállítás is készül majd, ahol ugyanezen adatok kerülnek feltüntetésre. A zsűri a könyv alkotói csapatából áll.

Nyeremények: Minden nyertes kap egy dedikált Hédi és Hugó a napfény városában – Szegedi mesék című mesekönyvet, illetve meglepetés ajándékokkal is készülünk a rajzverseny szponzorainak jóvoltában. Ezekről a Hédi és Hugó a napfény városában Facebook-oldalon tájékozódhattok. A rajpályázat ideje alatt folyamatosan mutatjuk majd be azokat a nagyszerű játékokat, mesékhez kapcsolódó tárgyakat, a kicsik számára élményt adó étkészleteket és evőeszközöket valamint fejlesztő foglalkozásokat-anyagokat, amiket megnyerhettek tőlünk.A rajzverseny támogatói:


Hédi és Hugó rajzpályázat szeged Hédi és Hugó rajzpályázat szeged


További információk a rajzversennyel kapcsolatosan az alábbi e-mail címen kérhetők: hedieshugoszegeden@gmail.com

Meseíró: Dr. Papp Melinda - Dácska

meseterapeuta, kommunikációs szakértő, oktató-kutató és édesanya


Születésem óta a napfény városában élek, amit gyerekkoromtól kezdve imádok. A kisfiam születését követően fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy szeretném első mesekönyvemet ennek a varázslatos városnak, Szegednek szentelni.


A mese lett a hivatásom. 2013 óta foglalkozom kutatási szinten a mesemondással, 2021-ben védtem meg e témakörben írt doktori disszertációmat. 2016-ban fejeztem be a Boldizsár Ildikó nevéhez fűződő Metamorphoses Meseterápiás Módszer alkotó-fejlesztő meseterapeuta képzését. 2020-ban indítottam el a Dácska oldalt és csatornát, melynek fő célja, hogy a szülőknek és pedagógusoknak támpontokat adjak a megfelelő mesék kiválasztásához.


Hédi és Hugó kalandos történeteivel hamarosan Ti is megismerkedhettek!

Dacska profil

Illusztrátor: Kontra-Fritz Lilla

Lilla profil - Illusztrátor

Gyermekkorom óta két igazán kitartóan űzött szenvedélyem volt. Az olvasás és a rajzolás. Formatervező mérnökként végeztem az Óbudai Egyetemen, majd divattervezést tanultam a Metropolitan Egyetemen. De időközben magával ragadott a gyerekeknek szánt illusztrációk világa, így 2017-ben a férjemmel közösen létrehoztunk egy kézműves márkát, ahol én kézzel festett illusztrációkat készítettem a gyerekszobakiegészítőinkre. Egyre jobban foglalkoztatott, hogy gyerekkönyvet illusztráljak és a fiaim születésével még mélyebbre ástam magam a mesekönyvek világába. A munka és a gyerekek mellett kezdtem építeni a portfolióm és 2023-ban talált rám Melinda Hédi és Hugó történeteivel. Azonnal beleszerettem a feladatba, mert láttam, hogy nem csak értékes, kedves mesék, hanem igazi tudás és ismeretanyag van a mesékben.

Szeged gyönyörű városát személyesen is bejártam, hogy saját szememmel ismerjem meg a mesék helyszíneit és erre bíztatok minden kis olvasót.

A Dácska honlap jelenleg fejlesztés alatt áll. Addig is fedezd fel a Facebook- és Insta-oldalamat, vagy válogass kedvedre Youtube és TikTok videóim között!